Fotoboeken WEC en BTMC

De Bell Telephone Manufacturing Company (BTMC) is in 1882 door de Western Electric Company (WEC) opgericht in Antwerpen voor productie in en voor de Europese markt. Het produceerde telefonie-apparatuur onder licentie van WEC en later vooral ook eigen ontwerp.

De Telecommunicatie Erfgoed Stichting beheert duizenden foto’s (ingeplakt in meer dan 20 fotoboeken) van telefonie-apparatuur uit de periode ca. 1890 tot 1932. Het betreft veel (hand)centrales van de Western Electric Company (WEC) en BTMC voor voornamelijk de USA, en later ook voor Japan en Europa, waaronder Nederland. Daarnaast ook telefoons, telefoononderdelen en overige. Daar waar mogelijk is ooit met de hand tekst bij de foto’s geplaatst ter verduidelijking. In Excel-spreadsheetdocumenten zijn de foto’s per pagina omschreven op basis van de toegevoegde tekst en voorzien van een link naar die pagina. Rechtsonder een document vindt u functies zoals delen van het document en zoeken of filteren daarbinnen.

De volgende 13 fotoboeken van formaat C (46×33 cm) zijn gepubliceerd:

Formaat D (43×32 cm) bevat foto’s van BTMC-bedrijfsgebouwen en inrichtingen uit het bezettingsjaar 1944 van de tweede wereldoorlog. In het boek 1882-1982 over het honderdjarige bestaan van BTMC staat beschreven dat in februari 1918, tijdens de eerste wereldoorlog, aan BTMC een schadevergoeding was toegekend door Duitsland voor door de Duitsers in beslag genomen goederen. Indachtig dat gegeven werd nog tijdens de oorlog in 1944 opdracht gegeven aan een beëdigd expert, civiel ingenieur Carlo Spruyt, om een foto-inventaris van gebouwen en uitrustingen samen te stellen. Toen Antwerpen in September 1944 door de geallieerden werd bevrijd ontsnapten de Bell-bedrijven door een overhaaste aftocht van de bezetter aan vernieling. Vooralsnog zijn onderstaande gecertificeerde fotoboeken van formaat D gepubliceerd: