De Teletrainer van PTT

TELES is in het bezit van een uniek toestel (vermoedelijk eind jaren 1950 ) om les te kunnen geven in telefoneren.

Het apparaat bestaat uit een hoofdpost en twee T65 IDK telefoontoestellen (van latere datum). De voeding is 220 volt en verder kan er een meeluisterluidspreker worden aangesloten. Voor de bediening werd een eenvoudig gidsje meegeleverd.

Telefonie bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw, Informeren over het gebruik van de telefoon blijft/bleef nodig. Onderaan twee voorbeelden. Uit 1911 dateren stickers voor op de kiesschijf. Het tweede is een artikel uit het personeelsblad Bell Nieuws van BTMC uit 1965.

Het is niet mogelijk om de datum van fabricage te vinden. Het boekje geeft wel een informatie-telefoonnummer in het district Den Bosch met 9 cijfers.

Wij hebben het apparaat inmiddels werkend na het opnieuw solderen van een aantal verbindingen en het aanbrengen van het netsnoer en de ontbrekende EB stropjes in de T65 toestellen. De Teletrainer simuleert de verschillende tonen die toen gebruikelijk waren in het telefoonnet. De trainer kan meeluisteren en helpen om de juiste bediening van het telefoontoestel onder de knie te krijgen bij de leerlingen. De foto’s geven een beeld van de technische details en de aanwijzingen voor de bediening. De Teletrainer werd speciaal uitgeleend aan scholen om de leerlingen vertrouwd te maken met telefonie.

Hieronder de informatie over het telefoongebruik uit 1911 resp. 1965.