Militaire telefonie BTMC (ca. 1935)

Als leverancier van telefonie-apparatuur produceerde BTMC ook voor militaire toepassingen. Hieronder enkele voorbeelden uit de jaren dertig van de vorige eeuw van radiozenders en -ontvangers voor veldgebruik. De gegevens zijn gebaseerd op informatie uit laboratoriumrapportages.

Dit draagbare militaire toestel voor telefoneren en telegraferen dateert van 1934 en kon worden gebruikt over een 50 km lange verbinding. De afmetingen zijn ca. 22x12x19 cm en het weegt 6,6 Kg

PM4 Radiozender/-ontvanger

Bovenstaande PM4 draagbare “one man” radiozender en -ontvanger voor telefoneren en telegraferen was bedoeld voor communicatie over een korte afstand in het veld en tussen een waarnemingsballon en grondstation. Het zendvermogen in de 9 tot 10 meter band was 0,12 tot 0,15 watt, gevoed door batterijen. De afmetingen waren ca. 44x28x20 cm, het gewicht 15,1 Kg.. De bediening was zo eenvoudig dat een gedegen opleiding hiervoor niet nodig was. Onderstaand meer details van PM4.

Details van PM4

Onderstaand model PM2 is ontworpen voor telegraferen in de 60-90 meter band, hiervoor waren twee man nodig. Onderstaand de specificaties volgens het laboratoriumrapport en foto’s daaruit.

PM2 Radiozender/-ontvanger

Onderstaand model PM2R werd gebruikt als radiozender in de 70-140 meter band, de ontvanger was geschikt voor de 70-280 meter band. Te dragen door twee man. De generator weegt 17 Kg, de zend/ontvanger 14 Kg en de driedelige antenne (5,5 m totaal) 3,8 Kg. Het zendvermogen bedroeg 2 watt.

Voor omstandigheden waarbij een telefoonhoorn niet bruikbaar was, ontwierp BTMC een hoofdtelefoon voor luisteren in combinatie met een speciale microfoon voor spreken. Er waren twee soorten microfoons, de laryngaphone voor op de keel en de labiaphone voor op het gezicht. Dit maakte communicatie bij het dragen van een zuurstof- of gasmasker mogelijk. De labiaphone was met name bedoeld voor gebruik bij een zuurstofmasker bij het vliegen op grote hoogte, waarbij druk op de keel door een keelmicrofoon bezwaarlijk was.

Laryngaphone

BTMC ontwierp een radiozender/-ontvanger voor de midden en lange golf, van 200 tot 2000 meter en instelbaar in drie golfgebieden. De zendfrequentie kon continue met een variometer worden ingesteld tussen 150 en 1500 kHz. Onderstaand het laboratoriumrapport van model PM3.

PM3 Radiozender

PM3 Radio-ontvanger

De PM5 was een “one man” draagbare zend/ontvanger, voor de 40-70 meter band. Het bereik tussen twee units bedroeg voor telefonie 15-20 km en voor telegrafie 20-25 km. Het vermogen varieerde tussen de 0,15 en 0,30 watt.

PM5 Radiozender/-ontvanger

Van onderstaand model PM7 is geen informatie voorhanden, behalve deze foto.

PM7 Radiozender/otvanger

PM7 Radiozender/-ontvanger