Munttelefoons BTMC

 

Toen er nog sprake was van met name het gebruik van de vaste telefoon thuis, werd gewoonlijk betaald op basis van huur van het toestel en van het achteraf betalen van de gebruikskosten. Wie thuis geen telefoon had mocht misschien bellen bij zijn buren. Anders werd het bellen in een telefooncel of op een andere plek waar een telefoon of een munttelefoon aanwezig was. Bij de munttelefoon moest vooruit betaald worden (prepaid) en diende bijbetaald te worden als het ingeworpen tegoed dreigde op te raken, anders werd de verbinding verbroken. De telefooncel en de munttelefoon zijn verdwenen, echter niet in de documentatie van onze stichting,  Hieronder voorbeelden van munttelefoons van de Bell Telecom Manufacturing Company (BTMC) uit Antwerpen op basis van folders, lab reports, een kaartcatalogus, foto’s en negatieven van foto’s. Gedeeltelijk is daaruit ook gepubliceerd in het artikel over munttelefoons in onze nieuwsbrief  Nieuwsbrief 23.

Het oudste document dateert van 1937. In het European Laboratory Development Report nr. 665 wordt model 2001 (voor één muntstuk) en model 2002 (voor drie muntstukken) aangekondigd.

 

Van de modellen 2100 t0t 2104, 2300 en 2500 geven magazijnkaarten onderstaande informatie:

Uit de onderhoudsvoorschriften van type 2101

Een folder van de 2300 laat de samenstelling zien en de toepassing in een telefooncel:

Model 2400 is een ‘Indoor paystation’ met internationaal gebruik:

Onderstaande folder bevat informatie over de modellen 2300 U1 en 2310 U3:

BTMC bracht ook het model Fuga op de markt:

Moest bij de munttelefoons geld ingeworpen worden, met de introductie van de betaalpas werden voor pasgebruik, met bijvoorbeeld de Telecard van BTMC, ook toestellen ontworpen:

Het zusterbedrijf Standard Electric Company, met een vestiging in Ujpest (Boedapest) in Hongarije ontwikkelde in 1936 een ‘Home coin collector’, de P9422, voor gebruik bij een tafeltoestel. Onderstaand drie afbeeldingen.

De ‘Home coin collector’ P9422 van STC in Boedapest

Bell ontwierp meer toestellen waarvan veelal alleen een afbeelding voorhanden is, geen modelnummer:

Tot slot een aantal foto’s van munttoestellen waaraan niet te zien is dat deze van BTMC zijn: