T65 Overeenkomst NSEM-PTT

De Nederlandse PTT bracht in 1965 een nieuw standaardmodel tafeltelefoon, de T65,  op de markt ter vervanging van de zwarte ‘ouderwetse’ bakelieten modellen uit de jaren vijftig en daarvoor.

Het ontwerp  was gedaan in een samenwerking tussen de PTT en Krone uit Duitsland. Naast productie in Duitsland door Krone vond onder licentie ook productie plaats in Nederland door Heemaf, Ericsson en ITT/NSEM. Het ontwerp beoogde een vergaande standaardisatie van onderdelen, een hogere kwaliteit daarvan, beter toegankelijke aansluitingen en vervanging van onderdelen. En voor de gebruiker een betere handzaamheid middels een handgreep, minder gewicht en na aanvankelijk alleen grijs als kleur ook de keuze uit diverse kleuren, al dan niet transparant.

Naast de draaischijf werd later ook het druktoetsenbord geïntroduceerd en i.p.v. alleen het tafelmodel kwamen er ook versies voor aan de wand (W65), voor inbouw (I65) en in de uitvoering van een semi-electronische centrale met aansluiting voor maximaal vijf toestellen op het openbare telefoonnet.

De verschillende fabrikanten konden de door hun geproduceerde onderdelen van elkaar betrekken voor hun productie, wat alleen mogelijk was door die vergaande standaardsatie.

Volgens de overeenkomst betaalde NSEM aan PTT 30.000,- gulden voor de complete tekeningen en 15.000,- gulden voor de tekeningen van werktuigen en gereedschappen t.b.v. de productie van het toestel.

Dit en de overige voorwaarden staan beschreven in de overeenkomst, ondertekend door PTT en NSEM in september 1965. Deze overeenkomst staat op de volgende pagina’s.